Bábovka chutně a zdravě

Sladidla
Je tolik variant, kterými můžete nahradit běžný rafinovaný cukr. Vyzkoušejte javorový sirup, nebo med. Chcete-li, můžete využít i různé sirupy – rýžový, datlový či sirup z agáve.
Nepražený kakaový prášek
Pokud chcete hřešit a zároveň si užít plnou chuť čokolády, sáhněte vždy po nepražené verzi kakaa. Získá si vás nejen svoji lahodnou chutí, ale také obsahem prospěšných látek – je plné antioxidantů, vitamínů a minerálů. Počáteční investice bude sice větší, ale v chuti se vám několikrát vrátí.
Jablečné pyré
Chcete-li v receptu vynechat z jakéhokoliv důvodu vejce, přizvěte si na pomoc jablečné pyré. Pyšní se hned dvěma neocenitelnými kvalitami – za prvé dezert přirozenou formou osladí a za druhé funguje jako perfektní náhražka vajec.
Jako výborné pojivo funguje i banán, který dezerty zároveň i osladí.
Mléko
Pokud recept volá po mléku, nabízí se tolik jiných variant. Můžete sáhnout po mléku mandlovém, ovesném, sójovém či dokonce po mléku z hnědé rýže. Všechny chutnají skvěle a v receptu obyčejné mléko bez problému zastoupí.
Mouka
Pokud v dezertu nahradíte část klasické světlé mouky moukou celozrnnou, můžete se těšit nejen na chutnější, ale i zdravější dezert. Pokud jste v pečení zdravějších dezertů teprve začátečníci, nedoporučujeme nahrazovat v receptech celé množství bílé mouky pouze moukou celozrnnou. Ta totiž nasakuje více vody a recept tedy vyžaduje využití většího množství tekutin. Do začátku doporučíme řídit se poměrem 1 díl mouky celozrnné k 3 dílům mouky světlé. Vyzkoušejte třeba mouku špaldovou, která má velmi příjemnou oříškovou chuť.
Inspirovat se můžete i naším receptem na výbornou bezlepkovou Pomerančovou bábovku.
Bezlepková pomerančová bábovka
-
1 a ½ hrnku bezlepkové hladké mouky
-
1 a ½ hrnku mandlové mouky
-
1 lžička xantanové gumy
-
1 a ½ hrnku kokosového cukru (nebo jiného sladidla)
-
8 lžic rostlinného tuku Hera Máslová příchuť, rozpuštěného
-
2 lžíce kokosového oleje, rozpuštěného
-
1 lžička soli
-
2 lžičky prášku do pečiva
-
2 lžičky vanilkového extraktu
-
4 vajíčka
-
kůra z 1 pomeranče
-
2/3 hrnku mléka (nebo jeho alternativy), pokojové teploty
-
1 hrnek čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
-
2 lžíce kokosového cukru
-
½ lžíce tapiokové mouky (nebo kukuřičného škrobu)
Troubu předehřejme na 165 °C.
Připravíme si formu, kterou vymažeme rostlinným tukem Hera Máslová příchuť a vysypeme moukou.
V jedné misce smícháme suché ingredience – bezlepkovou mouku, mandlovou mouku, xantanovou gumu, prášek do pečiva a sůl. V míse elektrického robota vyšleháme do nadýchané hmoty cukr, rostlinný tuk Hera Máslová přichuť, olej, vanilkový extrakt a citronovou kůru. Poté zašleháme vajíčka, vždy jedno po druhém. Šleháme, dokud nedocílíme pěkně nadýchané a hladké hmoty. Do takto připravené hmoty postupně zašleháme připravenou sypkou směs a mléko. Dávku si rozdělíme na třetiny a do těsta zašleháme postupně, vždy tedy zašleháme 1/3 mouky a 1/3 mléka a jakmile je směs dobře promíchaná, přidáme další část.
Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme přibližně 50-55 minut. Propečení zkontrolujeme pomocí špejle. Necháme chvíli vychladnout ve formě a poté vyklopíme na připravenou mřížku, kde necháme bábovku zcela vychladnout.
V rendlíku si svaříme ¾ šálku pomerančové šťávy s cukrem. Do zbývající části šťávy vmícháme tapiokovou mouku nebo kukuřičný škrob. Jakmile začne směs šťávy a cukru vařit, přidáme i směs s tapiokovou mouku nebo škrobem. Mícháme do zhoustnutí. Směs odstavíme a alespoň 1 hodinu chladíme.
Kousky bábovky servírujeme polité pomerančovou omáčkou.
Další inspiraci hledejte na www.pecenijeradost.cz!